Bananer. Oppkast.

Mye skjedde med deg i løpet av det siste sekundet. Du så kanskje for deg noen ubehagelige bilder og minner? Ansiktet ditt uttrykte muligens avsky, og du trakk kanskje hodet litt tilbake fra skjermen? Du reagerte med andre ord på det ekle ordet med en mildere versjon av hvordan du ville reagert dersom det var virkelig. Alt skjedde automatisk, utenfor din kontroll.

For noen år tilbake trodde man at det bare var unntaksvis at mennesker tok irrasjonelle valg. Det stemte derimot ikke. Av den grunn har vi ofte godt av å få et lite dult i riktig retning av det fornuftige valget.

En jakke koster 3.500kr, mens i en annen butikk koster den 2.200kr. Forankringseffekten gjør at vi ofte vurderer jakken til 2.200kr som et godt kjøp, og vi slår raskt til! Kjipt da å senere få vite at i den tredje butikken kostet jakken 1.600kr

Tankegangen vår, (bananer og oppkast) fungerer slik at vi tenker og kommer til konklusjoner svært raskt, mens noen få ganger tar vi oss noe mer tid til å tenke før vi handler.

Dette medfører at vi ikke alltid tar de mest kloke og rasjonelle valgene. Tid, humør, konteks, personlige preferanser, gruppepåvirkning, systemer og innramming er bare noe at det som påvirker de valgene vi tar hver eneste dag.

Fra atferdsvitenskapen ser man at atferd kan dultes (nudge på engelsk) i ønsket retning, forutsatt at man bruker de riktige virkemidlene.

I en virksomhet som eksempelvis verdsetter tillit og åpenhet, kan et enkelt dult som en synlig anerkjennelse av tillitspreget atferd ha gode virkninger i å fremme akkurat den type atferd i organisasjoen.

I mitt arbeid hjelper jeg virksomheter med å identifisere og bruke dulter for å fremme hensiktismessig atferd og valg.

Visste du eksempelvis at folk blir i større grad villig til å betale for seg, dersom du over betalingsstedet henger opp en stor plakat med to store øyne?

Hvordan valgalternativene innrammes, har stor påvirkning på det valget man tar